Novinka: Farba na stene zničí pach z cigariet!

Mnohí násťroční na to doplatili: i keď party dokonale upratali byt rodičov, nakoniec ich prezradil všadeprítomný zápach z cigariet a problém bol na svete.

Avšak zdá sa, že budúce generácie na tom budú lepšie. Na trh prichádza nová maliarska farba, ktorá dokáže zničiť nielen zápach z cigariet. Ústavu anorganickej chémie Akadémie vied Českej republiky spolu s vývojovými laboratóriami firmy Rokospol vyvinuli farbu Detoxy Color.

Tá obsahuje špeciálny systém silikónových tmelov a špeciálnych organických a anorganických polymérov. Pokiaľ si týmto náterom vymaľujete byt, pod vplyvom, svetla - a to ako prirodzeného, tak umelého sa budú škodlivé látky - zápach, dym, ale napríklad aj plesne a formaldehydy - rozkladať na neškodné látky na vodu a oxid uhličitý, teda látky bežne obsiahnuté vo vzduchu. Ako to funguje? Celý proces prebieha vďaka procesu fotokatalýza.

To je opačný proces než fotosyntéza, dochádza pri nej k postupnej mineralizácii organických látok. Pôsobením svetla sa aktivuje substancia oxid titaničitý, ktorý rozkladá škodlivé organické látky z ovzdušia na vodu a kysličník uhličitý. Napriek tomu, že proces fotokatalýzy je človeku známy niekoľko desaťročí, nikto ho zatiaľ nedokázal prakticky využiť. Účinnosť sa neznižuje Rôzne skúšky dokázali, že náter dokáže zlikvidovať desať percent všetkých škodlivých látok počas desiatich hodín. Samozrejme, výsledok závisí na veľkosti osvetlenej plochy a intenzite svetla. Zrejme každého, kto o tejto farbe uvažuje, poteší, že s rokmi sa nijako čistiaca účinnosť náteru neznižuje.

Horšie výsledky môže farba vykazovať v prašnom prostredí, ak stenu pokraje vrstva prachu, nepreniká k nej svetlo a účinok je nižší. Maľovať znova preto budete musieť až vtedy, keď sa vám v miestnosti podobne ako u klasickej farby začnú černať kúty a po odstránení obrazu uvidíte na stene svetlejší rám. I keď oproti klasickým farbám sa u Detoxy Color doba medzi maľovaním predlžuje, pretože farba má i samočistiace účinky. Farbu pritom môžete použiť i pre nátery muriva, omietok, betónu, dreva, tehiel a podobne. Vonkajšia fasáda nešedne Firma Rokospol uvádza na trh niekoľko odtieňov interiérových, ale i exteriérových farieb. Zaujíma vás, prečo tento náter zvoliť aj vonku, keď tam človek zápach a škodliviny vo vzduchu veľmi nerieši?

V exteriéri ale oceníte samočistiacu funkciu tejto farby. Prach a kvapalné čiastočky rozložené prítomným fotokatalyzátorom priľnú na fasáde len málo a i to nepatrné množstvo spláchne prvý dážď. Farba Detoxy Color sa predáva v systéme s penetračným náterom, ktorý nielen pripraví zjednotí kvalitu podkladu, ale tiež vám ušetrí peniaze za vrchný náter. V niektorých prípadoch totiž stačí len jedna vrstva penetračného náteru a jedna vrstva farby. Do náročnejšieho prostredia môžete použiť dve vrstvy náteru.

Kilogram farby vás vyjde zhruba na dvesto korún a vystačí na štyri až päť metrov štvorcových. Kúpiť si ju môžete už teraz v internetovom obchode firmy, počas prázdnin by sa mala objaviť aj v predajniach s farbami a tiež v hobbymarketech.

zdroj

TOPlist